Koszyczek ma być wiklinowy (najbardziej popularne są owalne, jedno - lub
wielokolorowe, a najładniejsze pochodzą z Rudnika nad Sanem, gdzie jest
słynne "zagłębie" wikliniarstwa i gdzie żyją mistrzowie
plecionkarstwa). Powinien być wyłożony w środku białą serwetką, na
której ułożymy pokarmy do święcenia. Koszyczek winien być udekorowany,
np. bukszpanem, baziami czy wiosennymi kwiatami i przykryty białą
serwetką. Estetyka i higiena mają iść w parze. Wciąż przybywa specjałów
do koszyka wielkanocnego. Trochę jest to związane z modą kulinarną i ze
zmianą nawyków żywieniowych, a trochę z możliwościami zakupu choćby
egzotycznych owoców. Jednak tych najbardziej podstawowych produktów nie
powinno zabraknąć, tj.: chleba, baranka, jajek, wędliny, chrzanu,
pieprzu, soli, sera, masła, miodu. Ale także napojów: wina, piwa, a
nawet oliwy. Produkty te są związane z chrześcijańską i polską tradycją,
z miejscowymi zwyczajami, a także z upodobaniami kulinarnymi osób
zasiadających do śniadania wielkanocnego. Nie bez znaczenia jest
zamiłowanie dzieci do słodyczy, takich jak: czekoladowe jajko, zajączek
czy marcepanowe kurczątko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz