Wigilia (łac. czuwanie, straż) którą znamy, wywodzi się z pierwszych wieków chrześcijaństwa, choć być może
jej korzenie sięgają o wiele głębiej, bo pierwowzorów zwyczaju dopatrywać się można już w epoce kamiennej,
gdy czczono przesilenie zimowe lub w obchodach Saturnaliów w starożytnym Rzymie.Już w Starym Testamencie były wzmianki o wigiliach, które poprzedzały dni świąteczne, wolne od pracy.
W oczekiwaniu na uroczystości, wierni pościli i modlili się wspólnie, czuwając całą noc.Do tradycji polskiej Wigilia weszła na stale w XVIII wieku, jako wieczór
wigilijny, poprzedzający Boże Narodzenie, stając się najbardziej
uroczystym wieczorem roku. Wigilia jest dniem przebaczenia, zgody i
miłości.Najważniejszą chwilą jest wieczerza, o charakterze ścisle rodzinnym,
którą nazwano również wigilią, a także wilią, wiliją, postnikiem, kutią i
nawiązuje do Ostatniej Wieczerzy.Symbolika nakrytego stołu nawiązuje do narodzin Jezusa. Biały obrus i sianko pod nim mają przypominać o
pieluszkach i dzieciątku ułożonym na sianie w żłobku ubogiej stajenki.W Polsce na te wieczerzę podaje się potrawy postne, dary wód, pól, lasów
i ogrodów.
Na pamiątkę betlejemskiej gwiazdy, prowadzącej trzech mędrców, wigilia
rozpoczyna się wspólną modlitwą z chwilą rozbłysku pierwszej gwiazdy.
Kulminacyjnym momentem jest chwila łamania się opłatkiem, rozpoczynająca
wieczerzę.Zestawy potraw są różne, w zależności od regionu, ale składają się na
nie zawsze ryby, które dla chrześcijan od zawsze były symbolem chrztu,
zmartwychwstania i nieśmiertelności, grzyby, mak, miód, orzechy, warzywa
i owoce. Kolację wigilijna kończą wspólnie śpiewane i grane kolędy i wyjście na Pasterkę

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz